• July 26, 2022

Lagerhägg häck

Låt oss först svara på den mest logiska frågan. Om vi ​​använder orden “lagerhägg häck” och “körsbärslager” omväxlande, är det samma växt? Svaret är nej. Även om körsbärslagren ofta förkortas till lager i vardagen är det två olika växter. Detta kan tydligt ses av de latinska namnen på växterna: Prunus laurocerasus för körsbärslagren och Laurus nobilis för lagerbladen. Faktum är att körsbärslagren inte ens tillhör lagerbärsfamiljen – det är ett körsbärsträd! Hur är det möjligt att den fortfarande heter ‘laurel’?

Detta beror på att löven på körsbärslagren är mycket lika dem på lagerbladen. “Körsbärs”-delen av körsbärslagren antyder att bären på körsbärslagren är ätbara, men så är inte fallet; de är till och med giftiga. Det är därför mer vettigt att hänvisa till det faktum att denna växt påminner om en lager, speciellt för den som letar efter häckväxter. Dessutom är det nyttigt för oss att även marknadsföra körsbärslagren som lager, just för att undvika förvirring bland kunderna. Många av våra kunder frågar efter “lagerbär” när de faktiskt letar efter en körsbärslager

Vad är skillnaderna mellan lager och körsbärslager?

Den största skillnaden mellan de två växterna är att äkta lagerbär kan användas som krydda i matlagning, medan körsbärslagerbær inte bör ätas. Inte bara körsbärslagrbärens körsbär är giftiga, utan bladen är inte heller hälsosamma att äta. Vill du anlägga en örtagård bör du därför vara extra uppmärksam på att han eller hon köper en Laurus och inte en Prunus. Omvänt är det bekvämare för en häck att välja Prunus, eftersom den är mer robust och ofta mycket billigare.

För att gräva djupare in i den robustheten: körsbärslagren är mycket mer resistent mot kyla och frost. Även om inte alla körsbärslagrbärsarter överlever en hård vinter utan skydd, kommer de att klara sig mycket bättre på egen hand än den äkta lagern. Det är säkert en fördel i en häck, för att helt täcka häcken på vintern är förstås ett hedniskt jobb och inte heller så fin utsikt. När det blir under -8 °C rekommenderas det till och med att ta med en riktig lagrar inomhus – det kommer förstås aldrig att fungera med en lagerhäck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *